Výživa v edukaci a psychologie výživy

Popis programu: Účastníci si osvojí znalosti: V oblasti výživy člověka a nauky o potravinách: charakterizují jednotlivé složky potravin, vysvětlují zásady racionální výživy, popisují fyziologii výživy, objasňují postupy zpracování potravin, srovnávají a kriticky posuzují výživové směry. V oblasti pedagogiky a psychologie: definují proces výchovy a učení, charakterizují formy výchovy a učení, objasňují zásady efektivní výchovy a učení ve vztahu k problematice výživy, popisují jednotlivé psychické jevy a vysvětlují jejich projevy v chování a prožívání. V oblasti psychologie výživy a edukace ve výživě: popisují vliv jednotlivých živin na psychiku člověka, vysvětlují způsob vývoje potravního chování, objasňují sociálně kulturní vlivy na způsob výživy člověka, charakterizují principy potravního chování lidí, vyjadřují vztah mezi psychikou a racionální výživou, objasňují poruchy výživy z pohledu psychologie a sociálně kulturních vlivů, navrhují psychologickou sociální podporu při terapeutické nápravě poruch výživy, definují edukační proces se zaměřením na problematiku výživy, vysvětlují zákony učení v oblasti výživové edukace, volí optimální postupy ve výchově ke správným nutričním návykům, navrhují efektivní edukační postupy ve výživě. V oblasti výchovy ke zdraví: definují zdraví z holistického pojetí, objasňují význam výživy z komplexního přístupu ke zdraví, objasňují faktory ovlivňující zdraví, navrhují optimální metody rozvoje zdraví a předcházení nemocí, popisují vlivy poškozující zdraví, začleňují problematiku výživy do jednotlivých výchovně vzdělávacích programů podpory zdraví.