Webinář Trendy v digitálním vzdělávání představil mikrocertifikáty

Webinář Trendy v digitálním vzdělávání představil mikrocertifikáty

Páte pokračování Trendů v digitálním vzdělávání představilo v úterý 1. 2. 2022 téma mikrocertifikátu v dalším vzdělávání. Akce proběha ve spolupráci ZČU v Plzni, České asociace distančního univerzitního vzdělávání a Centra pro studium vysokého školství.

Na akci, které se zúčastnilo více než 60 zástupců většiny českých univerzit a dalších vzdělávacích institucí, vystoupili kromě českých odborníků na problematiku distančního vzdělávání Jana Besedy (CSVŠ), Markéty Martínkové (CUNI), Šimona Stibůrka (MŠMT), Petra Uherky (VOŠP) a Lucie Rohlíkové (ZČU) i Yann-Mael Bideau z Evropské komise a Magalie Soenen z Flemish Ministry of Education.

Yann-Mael Bideau představil plánovaný evropský rámec pro tzv. microcredentials připravovaný Evropskou komisí, který přispěje k rozvoji, kvalitě, relevanci a uznávání kurzů celoživotního vzdělávání na národní i mezinárodní úrovni. Evropská komise zveřejnila před koncem roku 2020 dokument s názvem A European Approach to Microcredentials. Touto iniciativou reaguje na stále rostoucí potřebu celoživotního vzdělávání s ohledem na dynamické proměny trhu práce, strukturální proměny ekonomiky a rychlý technologický a společenský rozvoj. Tzv. microcredentials jsou novým pohledem na rekvalifikační kurzy a další kurzy celoživotního vzdělávání, které by v budoucnu měly získat jednotný mezinárodní rámec a být tak lépe uznatelné i v zahraničí.

Perspektivu využití mikrodiplomů českými institucemi terciárního vzdělávání ukázal ve svém příspěvku Jan Beseda z Centra pro studium vysokého školství. Představil také možné způsoby využití, benefity a rizika pohledu vydavatelů i příjemců.

Evropský přístup k microcredentials, stejně jako celá oblast celoživotního vzdělávání, je v souladu s prioritními cíli Strategického záměru ministerstva pro oblast vysokých škol na období od roku 2021. Ministerstvo se tedy se záměry Komise identifikuje a bude i nadále spolupracovat na jejich dopracování a implementaci. Možné způsoby zlepšení prostupnosti vzdělání na úrovni vysokých škol pomocí mikrocertifikátů ukázala Markéta Martínková z Univerzity Karlovy na projektu C1: Zlepšení prostupnosti vzdělání na úrovni vysokých škol pomocí mikrocertifikátů (micro-credentials) z výzvy MŠMT v rámci Národního plánu obnovy pro oblast vysokých škol pro roky 2022-2024

Všechny prezentace jsou uložené na tomto odkazu. Z webináře byl také pořízen záznam, na který se můžete podívat na našem YouTube kanále.